Akadálymentes verzió

Figyelem!

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy 2020. május 25-től a kormányablakokban és okmányirodákban– Budapest kivételével – az ügyintézés minden ügykörben időpontfoglalás nélkül is lehetséges.

A fővárosi kormányablakokban a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt okmányok ügyintézéséhez szintén nem szükséges előzetesen időpontot foglalni, egyéb ügyekben  változatlanul kizárólag előzetes időpontfoglalással történik az ügyfélfogadás. Az elkészült okmányokat  postai úton kézbesítjük.

Továbbra is javasoljuk az időpontfoglalás és az elektronikus ügyintézési lehetőségek igénybevételét és kérjük a megfelelő óvintézkedések betartását (maszk viselése, védőtávolság, higiéniás előírások).

Felhívjuk továbbá szíves figyelmüket, hogy a kormányablakokban működő adóügyi ügyfélszolgálatokon ideiglenesen szünetel az ügyfélfogadás, illetve csökkentett nyitvatartással fogadják az ügyfeleket. Részletes tájékoztatást az adott kormányablak információs oldalán és a NAV honlapján találnak. Javasoljuk a NAV online szolgáltatásainak használatát.

Sertés-jelölőkalapács használatának engedélyezésére irányuló kérelem

Kódszám

ELELM00006

Az ügy rövid leírása

Az önálló sertéstenyészetből hazai vágóhídra szállított sertések esetében engedélyezhető a füljelző helyett a jelölőkalapács használata a sertések jelölése céljából, ehhez a NÉBIH engedélye szükséges.

Ki jogosult az eljárásra?

Ki jogosult az eljárásra?: önálló setéstenyészetek

Kizáró okok: van lehetőség

Milyen adatokat kell megadni?

Az állattartó neve, címe, a tenyészet címe, a tenyészet kódja, a jelölőkalapács használatának tervezett legkorábbi időpontja

Milyen iratok szükségesek?

nincs csatolandó dokumentum

Milyen költségei vannak az eljárásnak?

3000,- Ft illeték

Hol intézhetem el?

NÉBIH Állattenyésztési Igazgatóság

Ügyintézés határideje

21 nap

Jogorvoslati lehetőség

Jogorvoslati lehetőség: Fellebbezésre nincs lehetőség

Jogorvoslati lehetőség részletei: A határozat bírósági felülvizsgálatát a keresetlevélben a Fővárosi Törvényszékhez címezve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál kell benyújtani. 1024 Budapest, Keleti K. u. 24.

Kinek kell címezni a felllebezést (az elbíráslásra jogosult szerv): az első fokon eljáró szervnél a NÉBIH-nél ( 1024 Budapest, Keleti K. u. 24.)

Hová kell benyújtani a fellebbezést (az elsőfokú hatóság, amely a döntést hozta): kézhezvételtől számított 30 nap

A benyújtási határidő: a törvényszék előtt:

A fellebbezési illeték mértéke: - első fokon indult peres eljárásban 600 000 forint, nemperes eljárásban pedig 350 000 forint,

Amit még érdemes tudni (GYIK)

Minden sertéshez kérni lehet a kalapácsos jelölést? Nem, csak az önálló tenyészetek kérhetik. Bárhova szállítható a sertés kalapácsos jelöléssel? Nem csak hazai vágóhídra. Hogyan kell változtatni a telep besorolását? Az illetéges megyei állategészségügyi hatóságnál kell kezdeményezni.

Fontosabb fogalmak

sertés ENAR: a sertések egységes nyilvántartási és azonosítási rendszere, országos adatbázis, a sertéseket legkésőbb a tenyészet elhagyásakor hasznosítási módtól függetlenül meg kell jelölni. Önálló tenyészet : az állategészségügyi hatóság a 119/2007. (X. 18.) FVM rendelet a tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről 5. § alapján kérelemre, meghatározott feltételek teljesülése esetén önálló tenyészetbe sorolhat sertéstartó telep, ekkor az ENAR-ral kapcsolatos ügyeket a telep ENAR-felelőse intézi. Csak az önálló tenyészetek részére engedélyezhető a jelölő kalapács alkalmazása.

Vonatkozó jogszabályok

Kulcsszavak

sertés ENAR, sertés jelölés, tenyészetkód, jelölő kalapács

Országos Telefonos Ügyfélszolgálat

Kormányablakokban, okmányirodákban történő ügyintézéshez időpontot foglalhat telefonon keresztül (ügyfélkapu nélkül is).
Felvilágosítást adunk a kormányablakokban, az okmányirodákban és a kormányhivatalok ügyfélszolgálati irodáiban intézhető ügyekkel kapcsolatban.
Pontos, naprakész információkkal segítjük Önt a személyes ügyfélszolgálatok felkeresése előtt.
Segítünk a megfelelő ügytípus megtalálásában, az ügyintézés helyszínének és időpontjának kiválasztásában, az ügyintézéshez szükséges okmányok és iratok meghatározásában.

Elérhetőségeink:

Tel: 1818

Chat: Chat indítása

Külföldről: +36 (1) 550-1858