Akadálymentes verzió

Figyelem!

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében az ügyfélszolgálatokon az alábbi óvintézkedések betartásával történik az ügyfélfogadás:

az ügyintézés kizárólag előzetes időpontfoglalással történik

(az időpontfoglalás - a gépjárművel kapcsolatos ügyek kivételével - Ügyfélkapu azonosítás nélkül is lehetséges), 

az ügyféltérben nem lehet várakozni,

kötelező az arcot eltakaró maszk viselése,

az ügyintézés során be kell tartani a 1,5-2 m védőtávolságot az ügyfelek között,

az elkészült okmányokat postai úton kézbesítik (személyes átvételre csak kivételesen van lehetőség).

Felhívjuk továbbá szíves figyelmüket, hogy a mobilizált kormányablak ügyfélszolgálatok ("kormányablakbusz") kitelepülése, valamint a települési ügysegédek ügyfélfogadása átmenetileg szünetel.

Vigyázzunk egymásra!

Sertés-jelölőkalapács használatának engedélyezésére irányuló kérelem

Kódszám

ELELM00006

Az ügy rövid leírása

Az önálló sertéstenyészetből hazai vágóhídra szállított sertések esetében engedélyezhető a füljelző helyett a jelölőkalapács használata a sertések jelölése céljából, ehhez a NÉBIH engedélye szükséges.

Ki jogosult az eljárásra?

Ki jogosult az eljárásra?: önálló setéstenyészetek

Kizáró okok: van lehetőség

Milyen adatokat kell megadni?

Az állattartó neve, címe, a tenyészet címe, a tenyészet kódja, a jelölőkalapács használatának tervezett legkorábbi időpontja

Milyen iratok szükségesek?

nincs csatolandó dokumentum

Milyen költségei vannak az eljárásnak?

3000,- Ft illeték

Hol intézhetem el?

NÉBIH Állattenyésztési Igazgatóság

Ügyintézés határideje

21 nap

Jogorvoslati lehetőség

Jogorvoslati lehetőség: Fellebbezésre nincs lehetőség

Jogorvoslati lehetőség részletei: A határozat bírósági felülvizsgálatát a keresetlevélben a Fővárosi Törvényszékhez címezve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál kell benyújtani. 1024 Budapest, Keleti K. u. 24.

Kinek kell címezni a felllebezést (az elbíráslásra jogosult szerv): az első fokon eljáró szervnél a NÉBIH-nél ( 1024 Budapest, Keleti K. u. 24.)

Hová kell benyújtani a fellebbezést (az elsőfokú hatóság, amely a döntést hozta): kézhezvételtől számított 30 nap

A benyújtási határidő: a törvényszék előtt:

A fellebbezési illeték mértéke: - első fokon indult peres eljárásban 600 000 forint, nemperes eljárásban pedig 350 000 forint,

Amit még érdemes tudni (GYIK)

Minden sertéshez kérni lehet a kalapácsos jelölést? Nem, csak az önálló tenyészetek kérhetik. Bárhova szállítható a sertés kalapácsos jelöléssel? Nem csak hazai vágóhídra. Hogyan kell változtatni a telep besorolását? Az illetéges megyei állategészségügyi hatóságnál kell kezdeményezni.

Fontosabb fogalmak

sertés ENAR: a sertések egységes nyilvántartási és azonosítási rendszere, országos adatbázis, a sertéseket legkésőbb a tenyészet elhagyásakor hasznosítási módtól függetlenül meg kell jelölni. Önálló tenyészet : az állategészségügyi hatóság a 119/2007. (X. 18.) FVM rendelet a tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről 5. § alapján kérelemre, meghatározott feltételek teljesülése esetén önálló tenyészetbe sorolhat sertéstartó telep, ekkor az ENAR-ral kapcsolatos ügyeket a telep ENAR-felelőse intézi. Csak az önálló tenyészetek részére engedélyezhető a jelölő kalapács alkalmazása.

Vonatkozó jogszabályok

Kulcsszavak

sertés ENAR, sertés jelölés, tenyészetkód, jelölő kalapács

Országos Telefonos Ügyfélszolgálat

Kormányablakokban, okmányirodákban történő ügyintézéshez időpontot foglalhat telefonon keresztül (ügyfélkapu nélkül is).
Felvilágosítást adunk a kormányablakokban, az okmányirodákban és a kormányhivatalok ügyfélszolgálati irodáiban intézhető ügyekkel kapcsolatban.
Pontos, naprakész információkkal segítjük Önt a személyes ügyfélszolgálatok felkeresése előtt.
Segítünk a megfelelő ügytípus megtalálásában, az ügyintézés helyszínének és időpontjának kiválasztásában, az ügyintézéshez szükséges okmányok és iratok meghatározásában.

Elérhetőségeink:

Tel: 1818

Chat: Chat indítása

Külföldről: +36 (1) 550-1858