Akadálymentes verzió

Bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenység megszüntetésének bejelentése

Kódszám

JEGYZ00604

Az ügy rövid leírása

A bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenység megszüntetését a kereskedő a megszűnést követően haladéktalanul köteles bejelenteni a jegyzőnek. A jegyző a kereskedőt törli a nyilvántartásból.

Ki jogosult az eljárásra?

A kereskedő (Magyarországon bejegyzett/regisztrált cég, egyéni vállalkozó, illetve kistermelő).

Milyen adatokat kell megadni?

a.) a kereskedő neve, címe, illetve székhelye, b.) a bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenység megszüntetésének bejelentése.Milyen költségei vannak az eljárásnak?

Az eljárás illetékmentes.

Hol intézhetem el?

A kereskedő székhelye, vagy a kereskedelmi tevékenység helye szerinti települési, Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzője, illetve a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi főjegyző.

Ügyintézés határideje

15 nap.

Jogorvoslati lehetőség

Az ügytípushoz kapcsolódóan a jogorvoslati lehetõség nem értelmezhetõ.
(A bejelentés alapján a jegyző a nyilvántartásban átvezeti az adatváltozást, ez a nyilvántartásba történő bejegyzés határozatnak minősül, ez ellen van fellebbezés.)

Amit még érdemes tudni (GYIK és Ügyféltájékoztató)

Kérdés: Kell-e eljárási illetéket fizetnem a bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenység megszüntetésének bejelentéséért? Válasz: Nem. Az eljárás illetékmentes.

Fontosabb fogalmak

a.) kereskedelmi tevékenység: kis-, illetve nagykereskedelmi tevékenység, valamint kereskedelmi ügynöki tevékenység; b.) kiskereskedelmi tevékenység: üzletszerű gazdasági tevékenység keretében termékek forgalmazása, vagyoni értékű jog értékesítése és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtása a végső felhasználó részére, ideértve a vendéglátást is; c.) nagykereskedelmi tevékenység: üzletszerű gazdasági tevékenység keretében termékek átalakítás (feldolgozás) nélküli továbbforgalmazása és az ezzel közvetlenül összefüggő raktározási, szállítási és egyéb kapcsolódó szolgáltatások nyújtása kereskedő, feldolgozó részére, ideértve a nagybani piaci tevékenységet, valamint a felvásárló tevékenységet is;
d.) kereskedő: aki kereskedelmi tevékenységet folytat.Kulcsszavak

kereskedő, kereskedelem, kereskedelmi tevékenység, megszüntetés, bejelentés, nyilvántartás, törlés

Országos Telefonos Ügyfélszolgálat

Felvilágosítást adunk a kormányablakokban, az okmányirodákban és a kormányhivatalok ügyfélszolgálati irodáiban intézhető ügyekkel kapcsolatban.
Pontos, naprakész információkkal segítjük Önt a személyes ügyfélszolgálatok felkeresése előtt.
Segítünk a megfelelő ügytípus megtalálásában, az ügyintézés helyszínének és időpontjának kiválasztásában, az ügyintézéshez szükséges okmányok és iratok meghatározásában.

Elérhetőségeink:

Tel: 1818

Chat: Chat indítása

Külföldről: +36 (1) 550-1858