Akadálymentes verzió

Figyelem!

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében az ügyfélszolgálatokon az alábbi óvintézkedések betartásával történik az ügyfélfogadás:

az ügyintézés kizárólag előzetes időpontfoglalással történik

(az időpontfoglalás - a gépjárművel kapcsolatos ügyek kivételével - Ügyfélkapu azonosítás nélkül is lehetséges), 

az ügyféltérben nem lehet várakozni,

kötelező az arcot eltakaró maszk viselése,

az ügyintézés során be kell tartani a 1,5-2 m védőtávolságot az ügyfelek között,

az elkészült okmányokat postai úton kézbesítik (személyes átvételre csak kivételesen van lehetőség).

Felhívjuk továbbá szíves figyelmüket, hogy a mobilizált kormányablak ügyfélszolgálatok ("kormányablakbusz") kitelepülése, valamint a települési ügysegédek ügyfélfogadása átmenetileg szünetel.

Vigyázzunk egymásra!

Tenyésztő szervezeti elismerés kiadására irányuló kérelem

Kódszám

ELELM00014

Az ügy rövid leírása

A tenyésztő szervezeti elismerést önálló névvel megjelölt fajtára lehet kérni, amely fajtát köztenyésztésbe kíván vonni.

Ki jogosult az eljárásra?

Ki jogosult az eljárásra?: elismert tenyésztő egyesület, szövetég, vagy tenyésztő vállalkozás, jogi személyiségnek kell lennie, megfelelő állatlétszámmal kell rendelkezni , képes elvégezni a tenyésztési adatok felvételét és ellenőrzésüket, képes elemezni és feldolgozni a teljesítményvizsgálatok adatait.

Kizáró okok: van lehetőség képviseletre

Milyen adatokat kell megadni?

A szervezet Ket szerinti adatai, az állat faja és fajtája, hasznosítási típus és tenyészcél, tenyésztésen belüli tevékenységi kör, a tenyésztésvezető neve és végzettsége, a tenyésztési programot, a fajta besorolást, nemesíthetőségre való utalást, az állatok, tojások, szaporító anyagok jelölési rendjét, az állomány létszámát, helyét, a keltető azonosítóját, a fajta küllemi leírását, a fontosabb paramétereket, a törzskönyvi és tenyésztési főkönyvi szabályzatot, a nyilvántartás és igazolások rendjét, a származásellenőrzés módját és dokumentálásának rendjét, teljesítményvizsgálati szabályzatot.

Milyen iratok szükségesek?

A részletes tenyésztési programot, az alapszabály hiteles másolatát, a tagnyilvántartást, egyesület vagy szövetség esetén a bírósági nyilvántartásba vétel hiteles másolatát, vállalkozás esetén az alapító okiratot, cégbírósági bejegyzés vagy vállalkozói igazolvány hiteles másolatát, a tenyésztésvezető szakirányú felsőfokú végzettségét igazoló oklevél másolatát, a származásigazolást aláírásmintával, géntechnológiailag módosított fajták esetén a géntechnológiai hatóság által kibocsátott engedélyt és minden a jogszabályban előírt szabályzatot és nyilvántartást.

Milyen költségei vannak az eljárásnak?

Tenyésztő szervezetek elismerésének éves felülvizsgálati eljárás díja 45000 Ft

Hol intézhetem el?

NÉBIH Állattenyésztési Igazgatóság

Ügyintézés határideje

6 hónap, ami egy alkalommal 6 hónappal meghosszabbítható

Jogorvoslati lehetőség

Jogorvoslati lehetőség: nincs lehetőség

Jogorvoslati lehetőség részletei: A határozat bírósági felülvizsgálatát a kersetlevélben a Fővárosi Törvényszékhez címezve kell benyújtani Fővárosi törvényszék 1055 Budapest Markó utca 27

Kinek kell címezni a felllebezést (az elbíráslásra jogosult szerv): az első fokon eljáró szervnél a NÉBIH-nél

Hová kell benyújtani a fellebbezést (az elsőfokú hatóság, amely a döntést hozta): kézhezvételtől számított 30 nap

A benyújtási határidő: a törvényszék előtt:

A fellebbezési illeték mértéke: - első fokon indult peres eljárásban 600 000 forint, nemperes eljárásban pedig 350 000 forint,

Amit még érdemes tudni (GYIK)

Forgalmazhatja-e a fajtát, ha még nem állnak rendelkezésre a fajta elismerésére irányuló teljesítményvizsgálatok? Addig ideiglenes forgalmazási engedélyt kaphat. Az ideiglenesen elismert tenyésztő szervezet elismerését, és a fajta ideiglenes forgalmazási engedélyét 3 évre adja ki a NÉBIH. A Tenyésztési Program, Tenyésztési Szabélyzatok, Teljesítményvizsgálati Szabályzatok, Törzskönyvezési Szabályzatok megírása komoly szaktudást igényel, alapos, hosszadalmas előzetes felkészülés szükséges

Fontosabb fogalmak

A már nyilvántartásba vett fajták nevével újabb fajta elismerését kezdeményezni nem lehet. Fajta fogalma: az állatok lényeges küllemi, teljesítmény, származási vagy egyéb dokumentálható tulajdonsága alapján más fajtától megkülönböztethető, önálló fajtanévvel ellátott köre. Tenyészetazonosító: elismeréskor a tenyésztési hatóság a szervezetet és annak tenyészeteit önálló tenyészetazonosítóval látja el.

Vonatkozó jogszabályok

Kulcsszavak

fajta elismerés, elismerés fenntartása, tenyésztői szervezet elismerése, hibrid, teljesítményvizsgálat

Országos Telefonos Ügyfélszolgálat

Kormányablakokban, okmányirodákban történő ügyintézéshez időpontot foglalhat telefonon keresztül (ügyfélkapu nélkül is).
Felvilágosítást adunk a kormányablakokban, az okmányirodákban és a kormányhivatalok ügyfélszolgálati irodáiban intézhető ügyekkel kapcsolatban.
Pontos, naprakész információkkal segítjük Önt a személyes ügyfélszolgálatok felkeresése előtt.
Segítünk a megfelelő ügytípus megtalálásában, az ügyintézés helyszínének és időpontjának kiválasztásában, az ügyintézéshez szükséges okmányok és iratok meghatározásában.

Elérhetőségeink:

Tel: 1818

Chat: Chat indítása

Külföldről: +36 (1) 550-1858