Akadálymentes verzió

Figyelem!

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében az ügyfélszolgálatokon az alábbi óvintézkedések betartásával történik az ügyfélfogadás:

az ügyintézés kizárólag előzetes időpontfoglalással történik

(az időpontfoglalás - a gépjárművel kapcsolatos ügyek kivételével - Ügyfélkapu azonosítás nélkül is lehetséges), 

az ügyféltérben nem lehet várakozni,

kötelező az arcot eltakaró maszk viselése,

az ügyintézés során be kell tartani a 1,5-2 m védőtávolságot az ügyfelek között,

az elkészült okmányokat postai úton kézbesítik (személyes átvételre csak kivételesen van lehetőség).

Felhívjuk továbbá szíves figyelmüket, hogy a mobilizált kormányablak ügyfélszolgálatok ("kormányablakbusz") kitelepülése, valamint a települési ügysegédek ügyfélfogadása átmenetileg szünetel.

Vigyázzunk egymásra!

Tenyészértékbecslés, ivadékvizsgálati tervek engedélyezésére irányuló kérelem

Kódszám

ELELM00015

Az ügy rövid leírása

A tenyésztési hatóság teljesítményvizsgálatokat végez a saját tenyészet, ivadékok és oldalági ivadékok teljesítmény vizsgálatával. A vizsgálatok kiértékelése során a tenyésztési hatóság kiszámítja a tenyészértéket. A teljesítményvizsgálatokat a tenyésztő szervezet is elvégezheti, vagy elvégeztetheti. A tenyészértékbecslést a tenyésztési hatóság végzi a teljesítményvizsgálati eredmények alapján, vagy megbízhatja ezzel az elismert tenyésztő szervezetet is.

Ki jogosult az eljárásra?

Ki jogosult az eljárásra?: elismert tenyésztő egyesület, szövetség, vagy tenyésztő vállalkozás, jogi személyiségnek kell lennie, megfelelő állatlétszámmal kell rendelkezni , képes elvégezni a tenyésztési adatok felvételét és ellenőrzésüket, képes elemezni és feldolgozni a teljesítményvizsgálatok adatait.

Kizáró okok: a kérelmet az elismert tenyésztő szervezetnek kell benyújtania

Milyen adatokat kell megadni?

Tenyészértékbecsléshez a teljesítményvizsgálatok értékeit a tenyésztési hatóságal hitelesíttetni kell, és az adatbank részére rendelkezésre bocsátani. Ivadékvizsgálat indítása céljából megadandó adatok: a tenyésztő egysület neve, címe, a mesterséges termékenyítő állomás neve, kódja, a fajta és a hasznosítási irány, az ivadékvizsgálati sperma felhasználásnak tervezett tenyészeteinek ENAR tenyészetkódja, neve, az indítandó bikák központi lajstromszáma (Kplsz), eredeti azonosítója, valamint az ivadékvizsgálati tenyészetekben felhasználandó spermadagok száma, bikánként.

Milyen iratok szükségesek?

a holstein-fríz és kettőshasznú magyartarka fajta esetében 2411 ITVbejelentőlap/borítólap, 2412 ITV bejelentőlap/adatlap, inuló bikák származási igazolása, spermavizsgálati jegyzőkönyv

Milyen költségei vannak az eljárásnak?

a különböző állatfajok sajátteljesítmény vizsgálati díjait állatfajonként a rendelet részletezi.

Hol intézhetem el?

NÉBIH Állattenyésztési Igazgatóság

Ügyintézés határideje

A tenyészértékbecslés, ivadékvizsgálat hosszadalmasabb eljárás, meghatározott módszerekkel történik, nem határozható meg előre a vizsgálat folyamatának ideje. A helyszín engedélyezése történik, ló esetében akkreditációs jegyzőkönyv kerül kitöltésre, egyéb fajokra a tenyésztő szervezet és fajta elismerésre kiadott határozat tartalmazza. A teljes vizsgálat lezárulásával közzétételre kerül.

Jogorvoslati lehetőség

Jogorvoslati lehetőség: fellebbezésre nincs lehetőség

Jogorvoslati lehetőség részletei: A határozat bírósági felülvizsgálatát a kersetlevélben a Fővárosi Törvényszékhez címezve kell benyújtani Fővárosi törvényszék 1055 Budapest Markó utca 27

Kinek kell címezni a felllebezést (az elbíráslásra jogosult szerv): az első fokon eljáró szervnél a NÉBIH-nél

Hová kell benyújtani a fellebbezést (az elsőfokú hatóság, amely a döntést hozta): kézhezvételtől számított 30 nap

A benyújtási határidő: a törvényszék előtt:

A fellebbezési illeték mértéke: - első fokon indult peres eljárásban 600 000 forint, nemperes eljárásban pedig 350 000 forint,

Amit még érdemes tudni (GYIK)

A tenyészértékbecslésben érintett szervezet és a tenyészállat tartója köteles az adatokat és a szaporító anyagot térintésmentesen a hatóság részére bocsátani. Külföldi vizsgálatok eredményei mikor fogadhatók el? Akkor ha hiteles teljesítmény- és tenyészértékvizsgálatok, és az eredményeket azonos módszerrel és pontossággal állapították meg, vagy azok átszámíthatók.

Fontosabb fogalmak

A tenyészértékbecslés vizsgálat részei: egyedi teljesítmény vizsgálatok, (saját teljesítmény), ivadéki és oldalági vizgálatok, szülőpár és végtermék tesztek, nőivarú egyedek végtermék tesztekhez kapcsolódó szaporasági vizsgálata, törzs-, szaporítói ivadék, végtermék, telepek vizgálata, tenyésztő és árutermelő telepek adatai alapján végzett vizgálatok. Az ivadékvizsgálat során saját ivadékai és oldalági rokonok termelőképessége, és körvizsgálatok, ahol az ivadékokat különböző állományokból válogatják össze. A teljesítményvizsgálati adatok felhasználsával egy matemetikai-statisztikai eljárásokra épülő program modul állítja elő a tenyészértékeket.

Vonatkozó jogszabályok

1993. évi CXLV tv az állattenyésztésről 7 §

Kulcsszavak

teljesítményvizsgálat, tenyészértékbecslés, ivadékvizgálat, saját teljesítmény,

Országos Telefonos Ügyfélszolgálat

Kormányablakokban, okmányirodákban történő ügyintézéshez időpontot foglalhat telefonon keresztül (ügyfélkapu nélkül is).
Felvilágosítást adunk a kormányablakokban, az okmányirodákban és a kormányhivatalok ügyfélszolgálati irodáiban intézhető ügyekkel kapcsolatban.
Pontos, naprakész információkkal segítjük Önt a személyes ügyfélszolgálatok felkeresése előtt.
Segítünk a megfelelő ügytípus megtalálásában, az ügyintézés helyszínének és időpontjának kiválasztásában, az ügyintézéshez szükséges okmányok és iratok meghatározásában.

Elérhetőségeink:

Tel: 1818

Chat: Chat indítása

Külföldről: +36 (1) 550-1858