Akadálymentes verzió

Gázpalack időszakos biztonságtechnikai ellenőrzése iránti kérelem

Kódszám

MMBHA00029

Az ügy rövid leírása

a használt gázpalackokon a javítását végző karbantartó gazdálkodó szervezet, vagy a töltő gazdálkodó szervezet kérelmére a gázpalackok műszaki biztonsági felügyeletét ellátó hatóság meghatározott periódusonként időszakos biztonságtechnikai ellenőrzést végez.

Ki jogosult az eljárásra?

töltő, vagy karbantartó gazdálkodó szervezet
Nincs

Milyen adatokat kell megadni?

Kérelem_MMBHA00029 szerinti adatok
Töltő gazdálkodó szervezet adatai:
- neve:……………….
- székhelye, illetve telephelye:
- adószáma:
- fizetési számla száma:
- a kérelem tárgya:
Kapcsolattartó neve, elérhetősége:
Meghatalmazás esetén a meghatalmazott adatai,
Amennyiben a kérelmező nem azonos a díjfizetővel, a díjfizető
- neve:
- székhelye:
- adószáma:
- fizetési számla száma:

Az ellenőrzésre előkészített palackok darabszáma, gyári száma, töltete

Milyen iratok szükségesek?

Nincs

Milyen költségei vannak az eljárásnak?

az igazgatási szolgáltatási díj mértékét jogszabály határozza meg. A díjat kiállított számla ellenében átutalásal, vagy postai úton kell teljesíteni.
(készpénzutalási megbízás vagy átutalási megbízás)

Hol intézhetem el?

területileg illetékes Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály (Mérésügyi és) Műszaki Biztonsági Osztály
Az eljáró hatóság és illetékességi területe:
Budapest Főváros Kormányhivatal (Budapest): Pest megye, valamint Ercsi város közigazgatási területéből a Százhalombattai Dunai Finomító területe;
Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal (Debrecen): Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye;
Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal (Győr): Győr-Moson-Sopron megye, Zala megye, Vas megye;
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal (Miskolc): Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye, Nógrád megye;
Baranya Megyei Kormányhivatal (Pécs): Baranya megye, Somogy megye, Tolna megye;
Csongrád Megyei Kormányhivatal (Szeged): Bács-Kiskun megye, Csongrád megye, Békés megye;
Fejér Megyei Kormányhivatal (Székesfehérvár): Fejér megye – kivéve Ercsi város közigazgatási területéből a Százhalombattai Dunai Finomító területe –, valamint Veszprém megye, Komárom-Esztergom megye.

Ügyintézés határideje

21 nap

Jogorvoslati lehetőség

Az időszakos ellenőrzéskor készült nyilvántartrási lap a megfelelőnek minősült palackok adatait tartalmazza, ha egy palack nem felel meg a vizsgálat követelményeinek és nem javítható, azt selejtezni kell. Fellebbezési lehetőség nincs.
Nincs
Nincs
Nincs
Nincs

Amit még érdemes tudni (GYIK és Ügyféltájékoztató)

Nincs
Mi a Szabályzat? az egyes szállítható nyomástartó berendezések üzemeltetésével kapcsolatos műszaki biztonsági követelményekről és a Gázpalack Biztonsági Szabályzatról szóló 35/2014. (XI. 19.) NGM rendelet Melléklete. A Szabályzat hatálya alá tartozik: a belföldön használatba kerülő, belföldön gyártott vagy belföldi használatra külföldről behozott gázpalack a Szabályzatban foglalt kivételekkel.
Lehet gyorsítani az eljáráson? Igen, soron kívül ügyintézésre is van lehetőség 50 %-os felár ellenében.
Befizethetem előre az eljárási díjat? Igen, ebben az esetben az átutalási megbízáson, vagy készpénz utalási megbízáson fel kell tüntetni a hatósági eljárás megnevezését, a kérelemben pedig a befizetés azonosításához szükséges adatokat, azonosító számot, díj összegét, befogadás időpontját, a bank nevét.

Fontosabb fogalmak

Az eljáró felügyelő ellenőrzése kiterjed különösen: az előkészítés megfelelőségének elbírálására, azaz a kérelmező töltő vagy karbantartó gazdálkodó szervezet megfelelően ellenőrizte-e a beütött megjelöléseket, az üres tömeget (mérlegeléssel), a tartozékokat (talpgyűrű, nyakgyűrű, szelepvédő kosár állapota), a meneteket (szemrevételezéssel és idomszerrel). Az azonosításra (megjelölések, színjelzés) a szerkezeti vizsgálatra (külső és belső), a nyomáspróba felügyeletére, acetilén palackok esetén (belső szerkezeti vizsgálat és nyomáspróba nem végezhető) a porózus töltőanyag minőségének és épségének ellenőrzésére (nem töredezik-e, vagy porlódik-e), továbbá arra, hogy a porózus töltőanyag a palack vállrészét kitölti-e.

Vonatkozó jogszabályok

egyes szállítható nyomástartó berendezések üzemeltetésével kapcsolatos műszaki biztonsági követelményekről és a Gázpalack Biztonsági Szabályzatról szóló 35/2014. (XI. 19.) NGM rendelet 17. §, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalról és a területi mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságokról szóló 320/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet 12. § (1), (2) bekezdés, a műszaki biztonsági hatóságok műszaki biztonsági tevékenységének és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal piacfelügyeleti eljárásának részletes szabályairól szóló 321/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdés d) pont, (2) bekezdés c) pont, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal műszaki biztonsági, valamint hatáskörébe utalt építésügyi hatósági eljárásokért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjakról szóló 20/2010. (XII. 31.) NGM rendelet 2. § (1)-(3) bekezdés, 4. § (1) bekezdés, melléklet 1. C) 4.

Kulcsszavak

gázpalack, sérülés, nyilvántartási lap, gyári szám

Országos Telefonos Ügyfélszolgálat

Felvilágosítást adunk a kormányablakokban, az okmányirodákban és a kormányhivatalok ügyfélszolgálati irodáiban intézhető ügyekkel kapcsolatban.
Pontos, naprakész információkkal segítjük Önt a személyes ügyfélszolgálatok felkeresése előtt.
Segítünk a megfelelő ügytípus megtalálásában, az ügyintézés helyszínének és időpontjának kiválasztásában, az ügyintézéshez szükséges okmányok és iratok meghatározásában.

Elérhetőségeink:

Tel: 1818

Chat: Chat indítása

Külföldről: +36 (1) 550-1858