Akadálymentes verzió

Külföldről beérkezett juh- és kecske egyedek bejelentése

Kódszám

NENAR00015

Az ügy rövid leírása

A külföldről beérkezett állatok fülszámát (országkód feltüntetésével) a 2706-os csoportos bejelentő bizonylaton kell bejelenteni. A bizonylat a tartó aláírásával és 3. országból történő szállítás esetén a hatósági állatorvos ellenjegyzésével hiteles.

Ki jogosult az eljárásra?

Állattartó illetve annak képviselője, meghatalmazottja
Van lehetőség képviseletre, meghatalmazásra.

Milyen adatokat kell megadni?

A kapcsolódó bizonylatok megfelelő kitöltése: tenyészet kód, tartó neve, tenyészet címe, származási ország kódja, származási ország neve, beérkezés dátuma, állatfaj, ENAR szám feltüntetése az országkóddal együtt, állat ivara, születési ideje, tartó aláírása és aláírásának dátuma, 3. országból történő szállítás esetén a hatósági állatorvos azonosítója, neve, aláírása, aláírásának dátuma.

Milyen iratok szükségesek?

Nincs.

Milyen költségei vannak az eljárásnak?

Nincs eljárási díj.

Hol intézhetem el?

A NÉBIH Állattenyésztési Igazgatóság, mint országos hatáskörű szerv

Ügyintézés határideje

A NÉBIH köteles a hozzá megküldött adatokat tíz napon belül a nyilvántartásban rögzíteni

Jogorvoslati lehetőség

Nem releváns.
Nem releváns.
Nem releváns.
Nem releváns.
Nem releváns.

Amit még érdemes tudni (GYIK és Ügyféltájékoztató)

Szerepkörös és bizonylat kitöltési útmutatók (www.enar.hu)
1. Milyen esetben kell a hatósági állatorvossal aláíratni a bizonylatot? Abban az esetben, ha 3. országból történik az állatszállítás. 2. Az állat születési dátumát minden esetben fel kell tüntetni a bizonylaton? Igen, minden esetben, különben a bizonylat súlyos hibás lesz és a beérkezés nem regisztrálódik. 3. Ha több bizonylat kerül egyszerre beküldésre, melyek egy szállításhoz tartoznak, akkor is ki kell tölteni minden részt a bizonylatokon? Igen, ki kell tölteni, mert a bizonylatok külön bizonylatnak számítanak, rögzítésük során egymástól elkerülhetnek.

Fontosabb fogalmak

hatósági állatorvos: elsősorban irányító, ellenőrző, járványmegelőző feladatokat lát el az állatok egészségvédelme érdekében juh/kecske ENAR-szám: a juhfélék/kecskefélék egyedének megjelölésére és azonosítására használt, az állattartó igénylése alapján a NÉBIH által az e rendeletben foglaltaknak megfelelő és az e rendeletben foglaltak szerint kiadott szám

Vonatkozó jogszabályok

az állattenyésztésről szóló 1993.évi CXIV.törvény 16. §;

a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalról szóló 22/2012 Korm. rendelet 1. § (6) bekezdés, 7. §

a juh- és kecskefélék egyedeinek Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről szóló 182/2009. (XII.30.) FVM rendelet 13. § (4) bekezdés, 13. § (3) bekezdés, (8) bekezdés, 14. § (3) bekezdés, 15. § c) pont; 2. § (1) bekezdésében idézett útmutató 3.3.1., 4.2.1, 4.2.3., 4.2.4 fejezetei

a tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről szóló 119/2007. (X.18.) FVM rendelet 4.§;

A Tanács 21/2004/EK rendelete a juh- és kecskefélék azonosítási és nyilvántartási rendszerének létrehozásáról;

Kulcsszavak

Juh/kecske ENAR, hatósági állatorvos, származási ország kód, születési dátum

Országos Telefonos Ügyfélszolgálat

Felvilágosítást adunk a kormányablakokban, az okmányirodákban és a kormányhivatalok ügyfélszolgálati irodáiban intézhető ügyekkel kapcsolatban.
Pontos, naprakész információkkal segítjük Önt a személyes ügyfélszolgálatok felkeresése előtt.
Segítünk a megfelelő ügytípus megtalálásában, az ügyintézés helyszínének és időpontjának kiválasztásában, az ügyintézéshez szükséges okmányok és iratok meghatározásában.

Elérhetőségeink:

Tel: 1818

Chat: Chat indítása

Külföldről: +36 (1) 550-1858