Akadálymentes verzió

Kormányablak nyílt a felújított kaposvári vasútállomáson

2017.03.09.

Visszanyerte régi formáját az állomás, amelyet 1900-ban adtak át először a nagyközönségnek. Az épület állapota az elmúlt évtizedek során sokat romlott, rekonstrukciója 2015-ben kezdődött. Az utasok csütörtökön vehették újra birtokba a vasútállomást, amelyben Somogy megye 10. kormányablaka is helyet kapott. Mint azt dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott az átadó ünnepségen kiemelte: a múlt és a jelen találkozik itt, hiszen a műemléki vasútállomáson a mai kor követelményeinek megfelelő ügyintézés várja az állampolgárokat.


Az első vonat 1872-ben gördült be Kaposvárra, a vasút akkor meghatározta a város fejlődését, 1897-ben pedig már a bővítést szorgalmazták az elődök. Az állomás Pfaff Ferenc tervei alapján 1900-ban készült el. Az épület 2011 óta műemléki védelem alatt áll, ezért ennek szempontjait is figyelembe vették a rekonstrukció során, amely mintegy 1,6 milliárd forintból valósult meg.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a csütörtöki átadó ünnepségen kiemelte: a vasútállomás felújítása során a kivitelező megőrizte a múltat, öröm bejönni ebbe az épületbe, amely méltó a városhoz.

A kaposvári vasútállomáson több átalakítás is történt, fennállása óta most először nyílt alkalom az a teljes felújításra. Mint azt Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: az állomás épülete már méltatlan állapotban volt, s a vasúttársaságnak nem elég a pályákat felújítani, új vasúti kocsikat beszerezni, hanem minden tekintetben megfelelő környezetet kell biztosítani az utasoknak. Ezért is újították fel a vasútállomást. A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója megköszönte az utasok, a kaposváriak és a MÁV-dolgozók türelmét is, amit a felújítási munkák során tanúsítottak.

- A most átadott állomás olyan, amilyen 100 évvel ezelőtt volt – mondta Peresztegi Imre, a kivitelezést végző ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója. A cég 2015. márciusában vette át a munkaterületet, az azóta eltelt időben nemcsak a rekonstrukció valósult meg, hanem az épület szerkezet-megerősítése is.

Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője kiemelte: a megyeszékhelyre vasúton érkezők első benyomása az állomás, ez egyfajta kapu is a városra. Mint hozzátette: a kaposváriaknak is fontos, hogy impozáns, kényelmes épületbe térhessenek be.

Újdonságként kormányablak is létesült a megújult vasútállomáson. Somogyban ez a 10., Kaposváron a 3. kormányablak. Itt 5 ügyfélpultban intézhetik ügyeiket az állampolgárok. Az átadó ünnepségen dr. Zöld-Nagy Viktória, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta: az első kormányablakot 2011-ben nyitották meg, abban az évben összesen 29-et, 29 ügykörrel.  Azóta bővült a kormányablakok és az ott intézhető ügyek száma is.

Az eseményen elhangzott: a kaposvári vasútállomás a kormányablakkal közigazgatási funkciót is kapott. Dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott úgy fogalmazott: a megyeszékhelyen mind a három helyszínen ugyanazokat az ügyeket, ugyanazon a színvonalon intézhetik az állampolgárok. Az új kormányablakban például személyi okmányok, forgalmi engedélyek, jogosítvány elkészítésével segítik az ügyfeleket. Jelenleg összesen 1546 ügyben tudnak segíteni az állampolgároknak.

A Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja hozzátette: ebben a műemlékvédelmi patinás épületben a múlt és modernitás találkozik, ezáltal pedig nemcsak Kaposvár, hanem minden bizonnyal Somogy legkülönlegesebb kormányablaka nyílt meg.

Kaposvár1

Kaposávr2

Kaposvár3

Kaposvár4

Kaposvár5

Kaposvár6

Kaposvár7

Kaposvár8

 

(Forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal)