Akadálymentes verzió

Figyelem!

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a 2022. december 22. és 2023. január 6. közötti

igazgatási szünet időszakában a kormányablakok és az okmányirodák többsége zárva tart.

A fenti időszakban országszerte 60 kijelölt kormányablak és a Központi Okmányiroda

tart nyitva.

AZ IGAZGATÁSI SZÜNETBEN NYITVA TARTÓ KORMÁNYABLAKOK LISTÁJA 

Minden kedves Ügyfelünknek áldott karácsonyt és boldog újévet kívánunk!

Munkaerő-piaci szolgáltatásban történő részvételi költségek megtérítése iránti kérelem

Kódszám

MUNKP00023

Az ügy rövid leírása

Abban az esetben, ha az álláskeresőként nyilvántartott vagy közfoglalkoztatásban részt vevő ügyfél a járási hivatal által nyújtott vagy a kormányhivatal által támogatott munkaerő-piaci szolgáltatáson vesz részt, kérheti a részvétellel kapcsolatban a tömegközlekedési eszköz igénybevételével felmerült, indokolt helyközi utazási költsége megtérítését.

Ki jogosult az eljárásra?

Ki jogosult az eljárásra?: A munkaerő-piaci szolgáltatáson való részvétel költségeinek megtérítésére irányuló kérelmet azok az álláskeresőként nyilvántartott vagy közfoglalkoztatásban részt vevő ügyfelek adhatják be, akik a járási hivatal által nyújtott vagy a kormányhivatal által támogatott munkaerő-piaci szolgáltatáson vesznek részt.

Kizáró okok: Lehetőség van képviseletre

Milyen adatokat kell megadni?

Nincs ilyen adat.

Milyen iratok szükségesek?

A tömegközlekedési eszköz igénybevételét igazoló, érvényesített vagy lekezelt utazási jegy.

Milyen költségei vannak az eljárásnak?

Az eljárás díjmentes.

Hol intézhetem el?

Megyei (Fővárosi) Kormányhivatal Járási (Fővárosi Kerületi) Hivatal 

Ügyintézés határideje

sommás eljárásban 8 nap 
teljes eljárásban 60 nap

Jogorvoslati lehetőség

Jogorvoslati lehetőség: Igen. A fellebbezést a döntés közlésétől számított tizenöt napon belül az azt meghozó hatóságnál lehet előterjeszteni.

Jogorvoslati lehetőség részletei: Az elutasító döntés ellen van lehetőség fellebbezésre.

Kinek kell címezni a felllebezést (az elbíráslásra jogosult szerv): Megyei (Fővárosi) Kormányhivatal

Hová kell benyújtani a fellebbezést (az elsőfokú hatóság, amely a döntést hozta): Megyei (Fővárosi) Kormányhivatal Járási (Fővárosi Kerületi) Hivatal 

A benyújtási határidő: 15 nap

A fellebbezési illeték mértéke: Nincs fellebbezési illeték

Amit még érdemes tudni (GYIK)

Ha valaki autóval utazik be a munkaerő-piaci szolgáltatás helyszínére, a költségtérítést igénybe veheti?

Nem, mert a jogszabály előírásánál fogva csak a tömegközlekedési eszköz igénybevételével felmerült indokolt helyközi utazási költséget lehet megtéríteni.

Kifizethető-e a támogatás, ha a menetjegy nincs lekezelve vagy érvényesítve?

Természetesen előfordulhatnak olyan esetek, hogy a vasúti tömegközlekedést igénybe vevő utas menetjegyét a szolgáltató nem kezeli le. Az utas ebben az esetben is jogosan kéri a felmerült költségei elszámolását (javasoljuk ebben az esetben külön nyilatkozat megtételét a kezelés elmaradásáról). Autóbusszal történő utazás esetén az utas megkapja a menetjegyet külön kezelés vagy érvényesítés nélkül, ez is jogszerűen képezheti alapját az utazási költségtérítés elszámolásának.

Van a költségtérítés iránti kérelemre előírt formanyomtatvány?

Nincs ilyen kötelező jelleggel előírt nyomtatvány, de a foglalkoztatási osztály által adott nyomtatvány megkönnyítheti az ügyfél számára kérelme előterjesztését.

Számlát kell kérni az utazás díjáról? Ha igen, kinek a nevére szóljon a számla?

Az utazási díjról számlát nem kell csatolnia az ügyfélnek a járási hivatal számára, a kifizetés alapját kizárólag az általa leadott eredeti menetjegyek képezik.

Ha valaki korábbi napon utazik be vagy később utazik haza, mint a szolgáltatás napja, akkor is kifizethető a költségtérítés?

Ebben az esetben az ügyfél nem lesz jogosult költségtérítésre, mivel az utazása célja nem kizárólag a szolgáltatáson való részvétel volt.

Fontosabb fogalmak

A legtöbb problémát az indokolt utazási költség meghatározása okozhatja. Indokolt utazási költségnek csak az tekinthető, ha az ügyfél a lakóhelyről indul el és a legrövidebb úton utazik be a munkaerő-piaci szolgáltatás helyszínére. Ha az ügyfél nem a lakóhelyéről indul el vagy nem a legrövidebb úton utazik be a szolgáltatás helyszínére (pl. kitérőt tesz), az utazási költségek nem téríthetők meg. A másik probléma a helyközi utazás fogalmának értelmezése lehet az ügyfelek számára. Ha egy ügyfél helyközi tömegközlekedési eszközzel, de nem másik településről, hanem a szolgáltatás helye szerinti településről (pl. külterületi lakóhelyéről) utazik be a szolgáltatást igénybe venni, a költségtérítés kifizetésére jogszabályi feltétel hiányában nincs lehetőség.

Vonatkozó jogszabályok


Kulcsszavak

munkaerő-piaci szolgáltatások, utazási költségtérítés, tömegközlekedési eszköz, indokolt utazási költség

Országos Telefonos Ügyfélszolgálat

Kormányablakokban, okmányirodákban történő ügyintézéshez időpontot foglalhat telefonon keresztül (ügyfélkapu nélkül is).
Felvilágosítást adunk a kormányablakokban, az okmányirodákban és a kormányhivatalok ügyfélszolgálati irodáiban intézhető ügyekkel kapcsolatban.
Pontos, naprakész információkkal segítjük Önt a személyes ügyfélszolgálatok felkeresése előtt.
Segítünk a megfelelő ügytípus megtalálásában, az ügyintézés helyszínének és időpontjának kiválasztásában, az ügyintézéshez szükséges okmányok és iratok meghatározásában.

Elérhetőségeink:

Tel: 1818

Chat: Chat indítása

Külföldről: +36 (1) 550-1858