Akadálymentes verzió

Figyelem!

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy

a kormányablakokban, okmányirodákban és valamennyi kormányhivatali ügyfélszolgálaton

- a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében -

kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszkot viselni.

Vigyázzunk egymásra!

Baromfi és keltetőtojás import bejelentés, bejelentés módosítása

Kódszám

NENAR00085

Az ügy rövid leírása

A külföldről érkező baromfi és keltetőtojás(házityúk,pulyka,kacsa,lúd,gyöngytyúk,strucc,emu) szállítmányok adatait, a beérkezést követően 10 napon belül be kell jelenteni a 2741 sz. Külföldről beérkezett állatok/tojások bejelentő és módosító lapján, a központi adatbázisba. Ennek a bejelentésnek minden belföldi mozgást meg kell előznie. Ezen űrlapon nyílik lehetőség a külföldről beérkezett állatok és tojások adatainak a módosítására és törlésére is.

Ki jogosult az eljárásra?

Ki jogosult az eljárásra?: Vállalkozás, természetes személy

Kizáró okok: Van lehetőség képviseletre

Milyen adatokat kell megadni?

Az állományok fogadása esetén a beérkeztető tenyészet tenyészetkódját, a fajt, a darabszámot és a beérkezés dátumát, valamint a külföldről beszállított élő állat/keltetőtojás esetén a származási országot és az INTRA/KÁBO számot szükséges megadni.

Milyen iratok szükségesek?

Nincs

Milyen költségei vannak az eljárásnak?

Nincs

Hol intézhetem el?

NÉBIH Állattenyésztési Igazgatóság

Ügyintézés határideje

10 nap

Jogorvoslati lehetőség

Jogorvoslati lehetőség: Nincs

Jogorvoslati lehetőség részletei: Nincs

Kinek kell címezni a felllebezést (az elbíráslásra jogosult szerv): Nincs

Hová kell benyújtani a fellebbezést (az elsőfokú hatóság, amely a döntést hozta): Nincs

A benyújtási határidő: Nincs

A fellebbezési illeték mértéke:

Amit még érdemes tudni (GYIK)

1,) Állattartó pontos címét miért kell megadni, miért nem elegendő csupán a tenyészetkód megadása?
1,) Válasz: Minden ENAR alapú informatikai rendszerben, így a Baromfi Információs Rendszerben is az állattartó tenyészetkódját és a hozzárendelt pontos nevét és címét együttesen kezeli a program(Ez vonatkozik a 2741.sz. Külföldről beérkezett állatok/tojások bejelentő és módosító lapjára és a 2744.sz Baromfi indítás módosító és bejelentő lapjára is.). Ellenkező esetben súlyos hibássá válik a bizonylat és csupán a bizonylat javítása után válik a külföldi beérkeztetés illetve a baromfi indítás (hibátlan formában) regisztrálttá.

2,) Miért nem lehet keltetőbe állatot fogadni?
2,) Válasz: Mivel a baromfi fajok szaporítását mesterségesen, gépi úton történő keltetéssel végezzük, éppen ezért a keltető állomásokra csupán tojást lehet beszállítani, majd a tojások mesterséges keltetését követően a keltető állomást a napos baromfi hagyja el. Ellenkező esetben súlyos hibássá válik például a külföldről beérkezett tojás bejelentés és a bizonylat csak az ezt követő javítása után válik (hibátlan formában) regisztrálttá.

3,) Miért kell pontosan megadni a felhasználási célt?
3,) Válasz: A felhasználási célt mind a 2741.sz. Külföldről beérkezett állatok/tojások bejelentő és módosító lapján és a 2744.sz Baromfi indítás módosító és bejelentő lapján is meg kell jelölni. A külföldről beérkezett állatok, tojások beérkezése pillanatában el kell a beérkeztetőnek döntenie a felhasználási célt, amely szerint tenyésztésre vagy végtermék előállításra kívánja-e felhasználni. Ha nem így történik, akkor súlyos hibássá válik a bizonylat és csak a javítása után lehet hibátlan külföldi beérkeztetést regisztrálni. Továbbá a program súlyos hibás bizonylatból a későbbiek során nem tud törzsállományt generálni. A 2744.sz Baromfi indítás módosító és bejelentő lapon meg nem jelölt felhasználási cél eredményeként súlyos hibássá válik a bizonylat, amelyen az állat és tojás szállítások csak a bizonylat kijavítását követően válhatnak hibátlan formában regisztrálttá.

Fontosabb fogalmak

INTRA/KÁBO szám: az Európai Unió által működtetett TRACES rendszer által képzett, a Közösségen Belüli Bizonyítványok/Közös Állategészségügyi Beléptetési Okmányok azonosítására kiadott tizennyolc karakteres azonosító szám;

Vonatkozó jogszabályok

az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV törvény 16.§. a)pont, 49.§(1) bekezdése a) pontjának 7., 8. és 9 alpontja,. a Baromfi Információs Rendszer létrehozásáról és működtetésének rendjéről szóló 120/2007.(X.18.) FVM rendelet, 3.§ a,b) pont, 4.§.2)pont, 5.§ (1,4) bekezdés, 6.§.; a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalról szóló 22/2012.(II.19) kormány rendelet 1.§.(1) bekezdés

Kulcsszavak

Tenyészetkód, állatfaj, származási ország, felhasználási cél, beérkeztető aláírása.

Országos Telefonos Ügyfélszolgálat

Kormányablakokban, okmányirodákban történő ügyintézéshez időpontot foglalhat telefonon keresztül (ügyfélkapu nélkül is).
Felvilágosítást adunk a kormányablakokban, az okmányirodákban és a kormányhivatalok ügyfélszolgálati irodáiban intézhető ügyekkel kapcsolatban.
Pontos, naprakész információkkal segítjük Önt a személyes ügyfélszolgálatok felkeresése előtt.
Segítünk a megfelelő ügytípus megtalálásában, az ügyintézés helyszínének és időpontjának kiválasztásában, az ügyintézéshez szükséges okmányok és iratok meghatározásában.

Elérhetőségeink:

Tel: 1818

Chat: Chat indítása

Külföldről: +36 (1) 550-1858