Akadálymentes verzió

Figyelem!

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy

a kormányablakokban, okmányirodákban és valamennyi kormányhivatali ügyfélszolgálaton

- a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében -

kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszkot viselni.

Vigyázzunk egymásra!

A nagycsaládos és a mozgásában korlátozott személyek úthasználati jogosultságához (e-matrica) kapcsolódó részleges díjmentességi nyilvántartásba vétel iránti kérelme

Kódszám

JARAS00048

Az ügy rövid leírása

A GKM rendelet 6/A. §-a kimondja, hogy kedvezményes úthasználati jogosultságot (e-matrica) szereznek azon 4 gyermek után családi pótlékban részesülő, valamint parkolási igazolvánnyal rendelkező Ügyfelek, illetve hozzátartozóik, akik üzembentartói egy D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsinak. Ennek értelmében tehát, a részleges mentességre kizárólag 8 vagy annál több személy szállítására alkalmas személygépkocsi üzembentartója jogosult.

Ki jogosult az eljárásra?

Ki jogosult az eljárásra?: 4 gyermek után családi pótlékban részesülő, valamint parkolási igazolvánnyal rendelkező Ügyfelek, illetve hozzátartozóik, akik üzembentartói egy D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsinak

Kizáró okok: Meghatalmazás útján is ellátható

Milyen adatokat kell megadni?

A fenálló jogosultság bizonyítása, erre alkalmas dokumentumokkal, valamint annak igazolása hogy üzembentartója egy legalább 8 vagy annál több személy szállítására alkalmas személygépkocsinak

Milyen iratok szükségesek?

A jogalapot, valamint ennek igazolására szolgáló iratot (4 gyermek után családi pótlékban részesülő személy, mozgásában korlátozott személy, vagy hozzátartozója)

Milyen költségei vannak az eljárásnak?

díj-és illetékmentes

Hol intézhetem el?

közlekedési igazgatási hatóság, Belügyminisztérium Nyilvántartásokért Felelős Helyettes Államtitkárság Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartási Főosztály

Ügyintézés határideje

Helyben azonnal, vagy általános ügyintézési határidő

Jogorvoslati lehetőség

Jogorvoslati lehetőség: Az ügyfél az elsőfokú határozat ellen fellebbezhet

Jogorvoslati lehetőség részletei: fővárosi, megyei kormányhivatal

Kinek kell címezni a felllebezést (az elbíráslásra jogosult szerv): fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala

Hová kell benyújtani a fellebbezést (az elsőfokú hatóság, amely a döntést hozta): A határozat kézhezvételétől számított 15 nap.

A benyújtási határidő: 5000 forint.

A fellebbezési illeték mértéke:

Amit még érdemes tudni (GYIK)

D2 díjkategóriában tartozó tehergépkocsi üzembentartójaként is jogosult vagyok a részleges mentességre? Nem, kizárólag ezen díjkategóriába tartozó személygépkocsi esetén. Mit jelent a részleges mentesség? D2 díjkategória helyett, csupán D1 díjkategóriájú autópálya matricát kell vásárolni amennyiben a jogosultság rögzítésre került a nyilvántartásban.

Fontosabb fogalmak

D2 díjkategória: a D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi, továbbá a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi, és a lakófelépítményű gépkocsi (lakóautó).
D1 díjkategória pedig: a motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű, - a vezetővel együtt - legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija.

Vonatkozó jogszabályok

Az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról szóló 36/2007. (III. 26.) GKM rendelet 6/A. §
A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. CXL. törvény
A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 118/A. §

Kulcsszavak

D2 díjkategória, személygépkocsi

Országos Telefonos Ügyfélszolgálat

Kormányablakokban, okmányirodákban történő ügyintézéshez időpontot foglalhat telefonon keresztül (ügyfélkapu nélkül is).
Felvilágosítást adunk a kormányablakokban, az okmányirodákban és a kormányhivatalok ügyfélszolgálati irodáiban intézhető ügyekkel kapcsolatban.
Pontos, naprakész információkkal segítjük Önt a személyes ügyfélszolgálatok felkeresése előtt.
Segítünk a megfelelő ügytípus megtalálásában, az ügyintézés helyszínének és időpontjának kiválasztásában, az ügyintézéshez szükséges okmányok és iratok meghatározásában.

Elérhetőségeink:

Tel: 1818

Chat: Chat indítása

Külföldről: +36 (1) 550-1858