Akadálymentes verzió

Átadták a villányi kormányablakot

2022.03.16.

Magyarországon már 6,5 millió ember lakik olyan helyen, ahol van kormányablak, a lakosság többi részét, 3,4 millió embert a kormányablakbusz-hálózat szolgálja ki – mondta Domokos Péter, a kormányablakokért felelős miniszteri biztos Villányban.


 

Domokos Péter az 50 millió forintos fejlesztés eredményeként, okmányirodából kialakított helyi kormányablak március 11-i átadásán beszámolt arról, országosan mindössze 18 okmányiroda maradt, amelyet kormányablakká szeretnének átalakítani, hogy az állampolgárok a lehető legközelebb intézhessék az ügyeiket.

A miniszteri biztos a villányi kormányablakról azt mondta, az a 313. ilyen létesítmény, és ahogy a többi akadálymentesített kormányablakban, ott is 2500 ügykörben állnak a lakosság rendelkezésére. Akinek szükséges, jelnyelvi szolgáltatást is igénybe vehet az ügyintézéshez – tette hozzá.

Domokos Péter szólt arról is, hogy mintegy hárommillió okmány járt le a veszélyhelyzet alatt, ezeket június 30-áig meg kell újítani. Felhívta a figyelmet arra, hogy mindenkinek célszerű ellenőriznie az okmányai érvényességét, és szükség szerint időpontfoglalással vagy anélkül kezdeményezze a hosszabbítást.

Horváth Zoltán baranyai kormánymegbízott azt mondta: fontos feladatnak tekintik, hogy valamennyi, az állammal kapcsolatos ügy a legkisebb településeken is elintézhető legyen.

Ezért nem álltak meg a megyeszékhelynél, a járási székhelyeknél – közölte, utalva arra, hogy Baranya volt az első, ahol a nagy népszerűségnek örvendő kormányablakbusz indult kistelepülésekre.

Hargitai János, Baranya 3. számú választókörzetének újrainduló képviselője azt hangsúlyozta, csak akkor van garancia arra, hogy a vidékfejlesztés még nagyobb lendülettel folytatódik Magyarországon, ha a Fidesz-KDNP győz a következő választásokon. „Fejlesztési tartalékaink igazából vidéken vannak, ezért a magyar vidéket érdekünkben áll fejleszteni, és fogjuk is” – jelentette ki a kormánypárti politikus. Úgy vélte ugyanakkor, hogy azt, amit elterveztek, felülírhatja az ukrajnai háború, emiatt az új kormány biztosan újratervezéssel kezdi a munkáját. Hargitai János Villányról szólva azt mondta, hogy a városban tapasztalható lendület kihat az egész térségre. Az ott zajló fejlesztéseknek a Villány iránti hatalmas turisztikai érdeklődés szempontjából is nagy jelentőségük van – mondta.

Mayer István (független), Villány polgármestere arról szólt, hogy a közelmúltban megújult a kormányablak mellett álló városháza is, így az állampolgárok szebb, korszerűbb környezetben vehetik igénybe a szolgáltatásokat.

(MTI)