Akadálymentes verzió

Figyelem!

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a 2022. december 22. és 2023. január 6. közötti

igazgatási szünet időszakában a kormányablakok és az okmányirodák többsége zárva tart.

A fenti időszakban országszerte 60 kijelölt kormányablak és a Központi Okmányiroda

tart nyitva.

AZ IGAZGATÁSI SZÜNETBEN NYITVA TARTÓ KORMÁNYABLAKOK LISTÁJA 

Minden kedves Ügyfelünknek áldott karácsonyt és boldog újévet kívánunk!

Megnyílt a tizedik Zala megyei kormányablak

2022.01.13.

Megnyílt a tizedik új típusú integrált kormányzati ügyfélszolgálat, közismert nevén kormányablak a megyében. A szolgáltató közigazgatás jegyében kialakított objektum ünnepélyes avatóját 2022. január 12-én, szerdán tartották Zalalövőn.


 

Az ünnepi eseményen dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára úgy fogalmazott, 2010-ben a kiegyezést követő korszak legnagyobb közigazgatási átalakítása kezdődött el annak érdekében, hogy a szolgáltatás színvonalát emelni tudják. Ebben a folyamatban kapott helyet a kormányhivatalok, majd a járások létrejötte után a kormányablakok kialakítása, ahol eleinte az ügyfelek felvilágosítása volt a fő cél, majd az úgynevezett második generációs kormányablakok létrejöttével az érdemi ügyintézés is ide helyeződött át, illetve fejlődött fel fokozatosan. Ennek köszönhetően a kezdeti 29 ügytípussal szemben 2019-től már mintegy 2500 különféle ügyet intézhetnek kormányablakokban az állampolgárok – fogalmazott.

 

Zalalövő kormányablak átadó - szalagátvágás

Fotó: Varga György/MTI

Hazánkban a szerdán átadott zalalövőivel együtt már 308 kormányablak működik, s idén országos szinten körülbelül még tíz hasonló közigazgatási szolgáltató helyet adnak át, így gyakorlatilag szinte teljessé válik azok magyarországi hálózata. A közigazgatási fejlesztés újabb lépcsőfokát egy informatikai fejlesztés követi, a Digitális Magyarország Program bevezetésével hamarosan online chates ügyintézésre is lehetőségük lesz az ügyfeleknek – ismertette a rendezvényen tartott köszöntőjében dr. György István.

Az államtitkár beszélt a világjárvány miatt a kormányhivataloknál jelentkező többletfeladatokról is, amely feladatellátást példaértékűnek és világszínvonalú, kiemelkedő teljesítményként értékelt. Mint mondta, a területi közigazgatásnak nemcsak az alapfeladataival, de az oltásokat szervezendően óriási logisztikai munkával is meg kellett birkóznia az egészségüggyel valamint a többi intézménnyel és hatósággal karöltve. Szóba hozta azt is, hogy a járvány idején elrendelt könnyítések miatt mintegy kétmillió okmány jár le idén június 30-ig. Azt kérte, hogy az állampolgárok időben hosszabbítsák meg okmányaik érvényességi idejét, mert így elkerülhetik a sorban állásokat.

 

 

Zalalövő kormányablak átadó - sorszámosztó

Fotó: Varga György/MTI

 

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője az elmúlt évek zalalövői fejlesztéseit – köztük a kormányablak kialakítását – méltatta, mondván: ezek a helyiek életkörülményeinek javítását célozzák, és létrehozásukkal – mellyel arra nyílt lehetőség, hogy minden államigazgatással kapcsolatos hivatalos ügyünket egy helyen végezhessük - sikertörténetet írt a kormány. Zalalövő elmúlt éveit felidézve elmondta, hogy mintegy 14 milliárd forintból épült meg a 86-os főút várost elkerülő útja, emellett bölcsődét hoztak létre, felújították az óvodát és részben az iskolát is.

Gyarmati Antal polgármester elmondta: rendkívül örömteli számukra, hogy az önkormányzati hivatalban 2000 óta meglévő okmányiroda kormányablakká fejlesztésével az épület földszintje megújult. Ahhoz, hogy ez egységes arculattal valósuljon meg, a város saját forrásból több mint tízmillió forintot fordított saját helyiségeinek megújításra is. Az önkormányzati irodákat eggyel bővítették a használaton kívüli szolgálati lakás átépítésével.

Megjegyezte azt is, hogy utak, járdák felújítására is igyekeznek figyelmet fordítani az infrastrukturális fejlesztések sorában, ahogy a szolgáltatások bővítésére is. Mint fogalmazott, ezen a téren nagyot léptek előre.

 

Zalalövő kormányablak átadó - ügyintézői pult

Fotó: Varga György/MTI

 

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott köszöntőjében arról beszélt, hogy a Zala megyében működő kormányhivatali épületek és kormányablakok együttes fejlesztésére csak tavaly 460 millió forintot fordítottak. A kormányablakok megalakulásuk óta Zala megyében már 2 millió 850 ezer ügyfelet szolgáltak ki – emelte ki a kormánymegbízott. E szám képviseletében az esemény keretében emléklappal és ajándékokkal köszöntötték az átadót megelőző napon az új kormányablakban ügyét intéző zalalövői Molnárné Preszlik Mariannát.

A kormánymegbízott továbbá arra is kitért: a magyar kormány egyik legfontosabb törekvése, hogy a vidéki Magyarország lakói a legkisebb falvaktól a megyei jogú városokig egyaránt nyertesei legyenek a következő évtizedeknek. Éppen ezért soha nem látott nagyságrendű források révén folytatódik a vidéki falvak, kisvárosok infrastruktúrájának megújítása, a közösségekre épülő és élhető vidéki Magyarország építése. A kormányhivatal a második generációs, a 21. század igényeit kielégítő kormányablakok révén pedig szintén arra törekszik, hogy az állampolgárok előnyére javuljanak mindazok a szolgáltatások, amelyek életminőségükre is pozitív hatást gyakorolnak.

 

Zalalövő kormányablak átadó - belső tér

Fotó: Varga György/MTI

 

A kivitelezésért felelős Galambos-Bau Építőipar Kft. képviseletében Galambos István ügyvezető szólt a megjelentekhez, aki a beruházás főbb részleteinek ismertetését követően jelképesen átadta az épület kulcsát dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott részére.

Az ünnepség végén Páli Zoltán zalalövői plébános mondott áldást az elkészült létesítményre, az abban dolgozókra, az ott ügyeiket intéző állampolgárokra, valamint a város lakosságára.

Az esemény – amelyet Radics Petra, a Zalalövői Általános Iskola lskola és Alapfokú Művészeti Iskola 8. osztályos tanulójának előadása is színesített –ünnepélyes szalagátvágással zárult, amelyben dr. György István államtitkár mellett közreműködött Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, dr. Pál Attila megyei közgyűlési elnök és Gyarmati Antal polgármester.

A vendégek ezt követően körbejárták és megtekintették a felújított épületet.

(Miniszterelnökség, Zala Megyei Kormányhivatal)